Informatii Cenzurate

Dincolo de adevarul oficial

FRANTA SUSTRAGE AFRICII 10 MILIARDE DE EURO ANUAL

 

www.controinformazione.info

FRANTA SUSTRAGE AFRICII 10 MILIARDE DE EURO ANUAL

(articol publicat pe 21.01.2019)

de Andrea Costa

Se spune ca francezii sunt mai bogati decat italienii, asa incat pot sa depaseasca chiar si temutul deficit de 3% din PIB, impus de UE, pentru a ajuta categoriile de persoane defavorizate. Debitul este (in  opinia UE )   foarte strict pentru Grecia, pentru Italia, pentru Spania, pentru Portugalia, dar foarte flexibil pentru prieteni. Ceea ce nu se intreaba nimeni este: dar Franta, de unde ia toata aceasta maree de bani ? (…….)  Raspunsul e chiar banal : francezii isi permit sa se indatoreze, stiind ca il pot sustine ( achita) . Problema e ca, aceasta ” sustinere” se bazeaza pe o arma secreta (sau cel putin semicunoscuta) un fel de super racheta, care in cazul de fata corespunde unei monezi emisa de Trezoreria franceza, in afara sistemului european, avand scopul de a regulamenta rapoartele economice comerciale cu cele 14 ex colonii africane. (din care fac parte: Guineea Bissau, Republica Centroafricana, Benin, Burkina, Coasta de  Fildes, Mali, Niger, Senegal, Togo, Camerun, Ciad, Congo-Brazzaville, Guineea Ecuatoriala, Gabon, plus Insulele Comore).

Ce prevede acordul ?  Asa dupa cum denunta de ani de zile liderul panafrican, Mohamed Konare, Franta garanteaza :

1.  convertibilitatea ilimitata a francului CFA si a Francului insulelor Comore, in orice valuta straina.      

  2. cursul fix de paritate cu valuta franceza (intai Francul apoi euro)

3. transferurile de capital in interiorul zonei valutare, gratuite.

Problema e ca, in schimbul acestor trei principii, 50% din resursele valutare a acestor tari africane din zona francului CFA, si 65% din rezervele francului Comorelor, sunt depozitate intr-un cont de tranzitie la Banca Frantei in Paris.

Ca sa intelegeti, daca o persoana vrea sa investeasca 1000 euro pentru un proiect in Senegal, trebuie sa o faca cu francul CFA , iar Franta va retine 50% ca valaoare de schimb. Exact asa.  Cu alte cuvinte Franta retine rezerve in CFA (Francul Coloniilor Franceze din Africa, emis in 1945) ce sunt estimate la aprox.10 miliarde de euro in 2016. Sursa acestor informatii este chiar prestigioasa publicatie Le Monde, ce confirma mecanismul ideat de Franta. .

Cifra totala pe care francezii o gasesc anual sub covor, e de 10 miliarde euro anual, un dumping monetar, care in realitate este o taxa pe care bogatii au impus-o saracilor, pentru a sustine cresterea economica franceza. Asa se explica, cel putin in parte, motivul pentru care, in pofida diverselor crize ce s-au succedat de-a lungul anilor, Elise -ul a reusit mereu sa mentina un deficit PIB scazut, in comparatie cu alte tari. Si toate astea in detrimentul tarilor in care e in vigoare aceasta moneda, care, avand o rata de schimb de 50% , in practica sufoca orice forma de credit, ceea ce echivaleaza cu crearea conditiilor ce duc la dezastru.  Si nu e ca francezii nu stiu lucru acesta, dimpotriva il stiu foarte bine. De aceea si sunt foarte retinuti in a renegocia acordurile cu tarile africane.In concluzie Franta foloseste pumnul de fier, dar si masca de fier. Aceste tratate si aceasta moneda nu pot fi atinse ! Punct.  (……)

In esenta, africanii sunt inca sclavi, si nu doar pentru ca nu o valuta a lor, dar si pentru ca sunt constransi sa o achizitioneze de la francezi, lasandu -le 50% din valoarea schimbului.  Liberte, Egalite, dar banii sunt ai nostri….

Sistemul taxei de schimb al CFA, constrange institutiile de credit sa nu finanteze nici o activitate, dar fara microcredite aceste tari vor continua sa ramana sarace in veci, cu toate ca sunt cele mai bogate din lume in ce privesc materiile prime, intre care uraniu, pe care Franta il ia pentru a-si alimenta centralele nucleare.  Astfel saracia se adanceste, populatiile traiesc la limita, de munca nu se gaseste , sistemul sanitar e rudimentar…Totul este precar . Viata se masoara intr- un orizont temporal de 12 ore in loc de 24. Conditiile sunt teribile, in unele locuri lipseste atat apa cat si electricitatea,  pana si unele alimente de stricta necesitate, de exemplu, ceapa ce este importata din Olanda la preturi extrem de mari. Si atunci de ce ne mai miram daca zeci de mii de persoane se revarsa pe coastele Mediteranei, platind obolul traficantilor de carne umana, care apoi investesc banii in arme si droguri.

” Ceea ce vrea Africa – spune Mohamed Konare- este o moneda proprie, libera de conditiile ratei de schimb impuse de Franta, o banca centrala. Oamenii mor in desert, iar paradoxul e ca, cu toate ca Africa e bogata in materii prime, se zbate in saracia absoluta. Noi, africanii, cerem sa pur si simplu sa putem sta pe pamanturile noastre, dar liberi de politica monetara impusa de Occident.” . La astfel de cerinte, UE isi arata fata feroce, accea a unei entitati geografice dar nu si politice.(…..)

In martie 2008, Jacques Chirac spunea ” Fara Africa, Franta ar aluneca la nivelul unei tari din lumea a treia.”  Predecesorul lui Chirac, Francois Mitterand, inca din 1957 profetiza ca ” fara Africa, Franta nu va avea istorie in secolul 21.”