Informatii Cenzurate

Dincolo de adevarul oficial

Interviu cu dr. Richard J. Roberts

CERCETAREA DEVIATA SPRE MEDICAMENTELE CE INTRETIN BOALA CRONICA

Sursa : http://www.mednat.org/ricerca_mani2.htm

CERCETARI medicale ……sunt aproape toate FALSE !

Majoritatea caselor farmaceutice au fost fondate pe la jumatatea-sfarsitul sec. al XlX- lea sau inceputul sec. XX -lea . Initial natiunile in cap de lista fura Elvetia, Germania si Italia.  In primii ani ai sec XX . conceptul de descoperire stiintifica a fuzionat cu conceptul bunului de larg consum, astfel incat societatile farmaceutice au impus un nou mod de a face medicina practica.

Asa cum isi intituleaza si revista  Le Scienze, un articol aparut in luna februarie 2013, se pune intrebarea :

Cercetarea farmaceutica este de incredere?

Casele farmaceutice platesc cercetatorii pentru importante studii ce privesc produsele lor si nimeni nu pare sa fie in masura de a le opri si continua sa se spuna  ….ca USA finanteaza cercetari in acest domeniu in valoare de zeci de miliarde de dolari si totusi NU se initiaza o campanie agresiva pentru descoperirea conflictelor de interese. 

Cel mai mare obstacol in fata progresului stiintei este monopolul creat de „experti”, in randul carora s-a creat o retea ( asa zisul „establishment”) ce controleaza fondurile pentru cercetare, publicatiile, sarcinile academice, drepturi de autor pentru teste si medicamente, ce au ca scop mentinerea pozitiei dominante evitand pe cat de mult posibil ca alte idei, solutii sau teorii sa le poata compromite pe ale lor.                                                                       

Cenzura  exista si , daca pe vremuri „dizidentii” erau eliminati fizic, in ziua de azi se obtine acelasi rezultat cu excluderea lor din campul stiintific si mediatic. Este incurajata recoltarea de date clinice, o masa de date ce creste continuu, in timp ce se descurajeaza analizarea lor critica.

Interviu cu laureatul premiului Nobel pentru medicina RICHARD J. ROBERTS, care denunta modul in care opereaza marile industrii farmaceutice, in sistem capitalist, acordand prioritate beneficiilor financiare si nu sanatatii, incetinind dezvoltarea stiintifica in domeniul tratarii bolilor deoarece vindecarea nu este la fel de profitabila cum este cronicizarea.  

Reproducem acest interviu in care se subliniaza ca industriile farmaceutice au interesul sa produca medicamentele ce cronicizeaza bolile si care sunt consumate in mod masiv si continuu, si ca urmare medicamentele care ar putea vindeca o boala nu sunt experimentate.

Interviul a fost publicat initial in cotidianul spaniol „La Vanguardia”, dar se poate gasi si aici
http://www.revista-ariel.org/index.php?option=com_content&view=article&id=992:interview-with-dr-richard-j-roberts-nobel-prize-in-medicine&catid=54&Itemid=83

Cercetarea se poate planifica ?

– Daca eu as fi ministrul Sanatatii sau un responsabil cu Stiinta si Tehnologia, as cauta persoane entuziaste cu proiecte interesante, le-as acorda fonduri suficiente pentru a putea face cercetare si le-as lasa sa munceasca timp de zece ani pentru, a ne surprinde.

Pare o politica buna !

– In general se crede ca pentru a ajunge departe trebuie sa sustii cercetarea de baza: insa daca vrei rezultate imediate si profitabile trebuie sa te axezi pe cercetarea aplicata.

Si nu este asa ?

– Adesea descoperirile cele mai profitabile au fost facute plecand de la intrebari fundamentale. Asa s-a nascut uriasa si multimilionara industrie biotech americana pentru care lucrez.

Cum a fost creata ?

– Biotehnologia se nascu atunci cand persoane pasionate incepura sa se intrebe daca s-ar putea clona gene si asa incepura sa le studieze si sa incerce sa le purifice.

O intrega aventura !

– Da, insa nimeni nu se astepta sa devina bogat cu aceste intrebari. Era dificil sa se obtina fonduri pentru acest tip de cercetare, pana cand Nixon lansa razboiul impotriva cancerului in 1971.

Si a fost  productiva din punct de vedere stiintific ?

– A permis, cu o enorma cantitate de fonduri publice , sa se cerceteze mult, asa cum fac si eu, insa aceasta cercetare nu era indreptata in mod direct impotriva cancerului, insa a ajutat mult pentru a se intelege mecanismele ce favorizeaza viata.

Ce anume ati descoperit dvs. ?

– Phillip Allen Sharp si eu am fost premiati pentru descoperirea zonelor necodate din ADN-ul  eucariotelor ( „introns”) si mecanismul de „gen splicing” ( legatura dintre gene).

La ce a servit aceasta ?

– Aceasta descoperire a permis sa se inteleaga modul de functionare al ADN-ului si are doar o legatura indirecta cu cancerul.

Care tip de cercetare vi se pare a fi mai eficient : cel american sau cel european ?

– Evident ca cel american, in care partea de capital privat ia parte activa, este mult mai eficient : ia ca exemplu extraordinarele inventii din industria informatica, unde capitalul privat este cel ce finanteaza cercetarea de baza si cea aplicata, insa in ceea ce priveste industria sanatatii …. am rezervele mele. 

Va ascult !

– Cercetarea in domeniul sanatatii nu poate depinde doar de profitul economic. Ceea ce este bun pentru asociatii unei companii nu este intotdeauna bun si pentru restul lumii.

Explicati !

– Industria farmaceutica vrea sa serveasca interesele pietii de capital….

Ca orice alta industrie .

-Faptul e ca nu vorbim de orice alta industrie : vorbim de sanatatea noastra si de vietile noastre si a fiilor nostri si a milioanelor de fiinte umane.

Insa, daca sunt profitabile , vor face cercetari mai bune.

– Daca te gandesti numai la venituri, vei inceta sa te mai gandesti la a servi interesele oamenilor.

De exemplu …

– Am constatat cum in anumite cazuri cercetarile ce depindeau de fonduri private ar fi descoperit medicamente foarte eficiente care ar fi putut vindeca definitiv anumite boli….

Si de ce au renuntat la cercetari ?

– Deoarece industriile farmaceutice adesea nu sunt interesate sa va vindece complet pe dvs., ci mai degraba sa va ia banii , asa ca cercetarea imediat este deviata spre descoperirea de medicamente care sa nu vindece complet ci sa mentina boala cronica si le fac astfel incat sa aveti o ameliorare doar pe timpul cat se iau aceste medicamente.

E o acuzatie foarte grava !

– E normal ca industriile farmaceutice sa fie interesate, in domeniul cercetarii, nu de a vindeca ci de a transforma bolile in afectiuni cronice cu ajutorul medicamentelor cronicizante mult mai profitabile fata de cele care vindeca definitiv. Si nu aveti decat sa va uitati la analiza financiara a industriilor farmaceutice si veti constata ceea ce v-am spus .

Sunt dividentele cele care ucid

– Tocmai de aceea va spuneam ca sanatatea nu poate fi o piata si nu poate fi inteleasa ca un mijloc de a castiga bani. De aceea cred ca modelul european mixt, de capital public si privat favorizeaza mai putin acest tip de abuz.

Un exemplu de astfel de abuzuri ?

– S-a incetat sa se mai cerceteze antibioticele deoarece sunt prea eficiente si vindeca complet. Cum nu s-au mai dezvoltat noi antibiotice, microorganismele infectioase au devenit rezistente si azi, tuberculoza , care pe timpul copilariei mele era eradicata, acum a reaparut si a ucis  deja anul trecut un milion de persoane.

Nu-mi vorbiti si despre  Lumea a Treia ?

– Acesta este un alt capitol trist: este foarte putina cercetare privind bolile Lumii a Treia deoarece medicamentele care le-ar combate nu ar fi profitabile. Insa eu va vorbesc de lumea noastra : in care medicamentele care ar vindeca complet nu sunt foarte profitabile si de aceea nu se investeste in ele.

Politicienii nu intervin ?

– Nu va faceti iluzii : in sistemul nostru, politicienii sunt doar simpli angajati ai marilor capitaluri, care investsc cat este necesar pentru ca sa fie alesi fii lor, iar daca nu se intampla asa, ii cumpara pe cei care au fost alesi.

Orice va fi posibil

– Capitalului ii pasa doar sa se multiplice. Aproape toti politicii – si stiu despre ce vorbesc- depind -fara nici o pudoare- de aceste multinationale farmaceutice ce le finanteaza campaniile electorale.  Restul sunt doar vorbe ….

 

Traducere de ,

Mihaela Fidiuc