Informatii Cenzurate

Dincolo de adevarul oficial

Varicela si vaccinul

Sursa :http://www.vacciniinforma.it/?tag=bordetella-pertussis

Varicela este cauzata de un virus (alpha Herpes-virus 3) care este identic cu cel al herpesului Zoster, si de aceea se mai numeste virusul Varicelei- Zoster (VZV) . Virusul se transmite de la o persoana infectata ce vine in contact direct cu alte persoane susceptibile, pe cale aerului prin intermediul secretiilor respiratorii sau prin lichidul continut in vezicule ( in contact) . Varicela este o boala foarte contagioasa, are o incubatie de 11 – 21 de zile si apoi se manifesta cu febra mare, stare generala proasta si o eczema tipica caracterizata de mici pustole rosii ce apar in faze succesive timp de 3-4 zile atat pe piele cat si pe mucoase. Pustolele dau manacrimi si apoi se transforma in vezicole, apoi se usuca si cad.

Boala nu este precedata de nici un semn previzibil. Incepe cu putina febra, in jur de 38°C  (insa nu intotdeauna apare febra) si cu o eruptie cutanata care la inceput apare pe fata si pe scalp, pe corp si mai putin pe membre (inferioare si superioare) . Eruptia apare frecvent si pe mucoasa bucala.  Petele sunt rosii si variaza ca marime de la o gamalie de ac si pana la cea de marimea unei boabe de linte, apoi se transforma in vezicole care la randul lor se sparg si apare apoi o crusta care se va coji.  Intre timp , pe parcursul a  3-4 zile de la inceputul bolii continua sa se formeze noi pete care evolueaza dupa cum s-a descris. Perioada de contagiere este de la 5 zile inainte de aparitia bolii si nu mai traziu de 5 zile dupa aparitia primelor vezicole , insa aceasta perioada poate fi mai lunga in cazul persoanelor cu imunitate slabita, sau supuse unei terapii imunoprofilaxice pasive. In tarile cu clima temperata, varicela este o boala begnina ce se manifesta la copiii de pana la 10 ani.  Complicatia cea mai frecventa a varicelei priveste infectarea vezicolelor, provocata in general de faptul ca, copilul se scarpina cu mainile murdare. Mult mai rare sunt complicatiile care in general prezinta forme mult mai grave a varicelei ce apare la adulti.

In general manifestarile exantematice extinse si complicatiile varicelei la copii sunt rare, in timp ce frecventa lor creste la adolescenti, adulti si la subiectii cu probleme imunitare. De aceea ar fi de recomandat sa se contracteze boala in copilarie si de aceea ar trebui sa se acorde atentie pentru ca vaccinarea in copilarie poate transfera riscul bolii la varsta adulta, cand complicatiile sunt mai grave. Daca varicela este contractata la inceputul unei sarcini, aceasta poate provoca malformatii fatului.( leziuni oculare, alteratii ale membrelor si intarzaiere mentala) iar daca se manifesta in ultimele zile atunci aceasta poate cauza o forma grava de varicela atat la mama cat si la copil.   Ca si in cazul altor boli ale copilariei, boala contractata in mod natural confera o imunitate de lunga durata iar in cazul in care virusul se reactiveaza , nu se mai vorbeste de varicela ci de Herpes sau zona Zoster . Intr-adevar, in 10-20% de cazuri varicela este urmata la distanta de ani in timp, de Herpes Zoster, o manifestare locala a reactivarii virusului ramas latent in ganglionii senzitivi ai nervilor dorsali. Cauzele ce declanseaza reactivarea virusului nu au fost inca elucidate, oricum ele sunt mai frecvente la batrani si la persoanele cu deficit imunitar celular. Infectia cu acest virus poate fi transmisa de persoanele cu Herpes Zoster prin contactul cu vezicolele, dar in general Zona Zoster prezinta o slaba transmisibilitate.

 

vaccino     Vaccinul


Recent s-a propus vaccinarea antivaricela dar inocuitatea si eficacitatea vaccinului sunt inca de analizat.  Dat fiind ca varicela afecteaza in procent tot mai mare  persoanele adulte, obiectivul vaccinarii in copilarie ar fi acela ca “o acoperire de 80% in copilarie ar fi necesara pentru evitarea efectelor adverse ce apar cand manifestarea boalii este transferata spre varsta adulta”

Virusii folositi pentru producerea vaccinului sunt cultivati pe celule diploide umane ( sunt celule transformate artificial in celule canceroase) ; vaccinul este produs cu virusi vii atenuati  la care se adauga neomicina si gelatina.  Multi medici considera ca acest vaccin reprezinta o practica excesiva comparand cu pericolele reale ale bolii  (scazute) . Vaccinarea impotriva varicelei trebuie facuta cu mare atentie la persoanele ce au in familie membri cu deficit imunitar care pot fi contagiate foarte usor.  In ce priveste numarul de doze de administrat,  intre 1-12 ani – o data la copiii sanatosi care nu au avut boala, dupa 12 ani – doua doze la distanta de 4-8 saptamani … Aceste doze se presupune ca ar fi suficiente pentru a conferi o imunitate pe o durata incerta ( 5-10 ani) .

Traducere de,

Mihaela Fidiuc

 

Nota td. : Mentionez ca pe site-ul  http://www.vacciniinforma.it/ sunt publicate numai articole scrise de medici specialisti ce au la baza studii stiintifice si alte surse bibligrafice de specialitate.   Aceast articol face parte dintr-o pagina foarte extinsa (cum se poate vedea pe link-ul de la inceput ) si pe care eu am tradus-o pe „sub articole” ca sa spun asa, fara sa mai amintesc toata bibligrafia (pe care am mentionat-o doar la primul „sub-articol” :  Vaccinuri –  istoria, tabele si grafice nemediatizate.