Informatii Cenzurate

Dincolo de adevarul oficial

Difteria si vaccinul

Sursa : http://www.vacciniinforma.it/?tag=bordetella-pertussis

Difteria este cauzata de bacilul Corynebacterium diphtheriae care, atunci cand este infectat de un anumit virus bacteriofag, este in masura sa produca o toxina (toxina difterica) ce cauzeaza complicatiile tipice difteriei.  Doar tulpinile toxigene sunt patogene la om, in timp ce alte tulpini se gasesc in mod obisnuit in gat;totusi  o tulpina toxigena poate sa transforme tulpinile comune, netoxigene, in tulpini toxigene.  Toxina produsa ( care este aceeasi pentru toate sierotipurile de Corynebacterium diphtheriae) se difuzeaza pe cale sanguina si isi exercita actiunea atat local ( la nivelul primelor cai respiratorii, unde cauzeaza formatia de membrane ce obstructioneaza respiratia) cat si in zone mai indepartate de locul infectiei (mai ales la inima si sistemul nervos) . Transmiterea este in cea mai mare parte directa, sau mai rar prin intermediul obiectelor contaminate.  Incubatia are loc in 1-6 zile , dar in multe cazuri infectia este asimptomatica. Boala dureaza cam doua saptamani fara tratament si circa 4 zile cu un tratament antibiotic.  Simptomele initiale sunt nespecifice si cu  febra chiar si modesta; in gat apare apoi o inrosire si apoi apar mici plagi ce se maresc pana ce acopera toate caile respiratorii (faringe, amigdale, etc). Glandele submandibulare si cele lateral cervicale devin dureroase si se maresc, creand aspectul de „gat de taur” … Complicatiile ce apar la distanta in timp, depind de productia de toxina si sunt proportionate de vastitatea leziunilor initiale, dar depind si de varsta si de starea de sanatate a subiectului ( rinofaringitele, amigdalitele bronsitele preexistente pot crea grave complicatii). Toxina poate provoca si o miocardita care este, impreuna cu obstructionarea respiratorie, principala cauza de deces.

Oricum, cele mai frecvente cazuri de infectie sunt cele asimptomatice, intr-o forma foarte usoara.  Subiectii care depasesc boala in mod spontan achizitioneaza o imunitate de durata chiar daca nu este permanenta.  In fapt, se intalnesc cazuri in care o persoana sa contracteze o a doua infectie, daca organismul ii produce o cantitate redusa de anticorpi.          In tara noastra incidenta difteriei a scazut in mod gradual din anii ’60 pana in anii ’80 (  doar partial datorita vaccinului, in mare parte datorita imbunatatirii conditiilor de viata si folosirii antibioticelor) iar in prezent aceasta boala este practic disparuta.  Terapia consta in administrarea de antibiotice si anticorpi specifici, dar este cu atat mai eficienta cu cat este mai precoce.  Antibioticele folosite sunt penicilina si eritromicina.

Vaccinul  vaccino

Este produs cu anatoxina bacterica inactivata cu formaldeide si absorbita cu hidroxidul sau fosfatul de aluminiu (foarte toxice). Asemenea cu vaccinul antitetanos, si acest vaccin contine thimerosalul (o sare de mercur) adugata ca si conservant. La fel ca si in cazul vaccinului antitetanos, cantitatea de anatoxina antidifterica continuta in vaccinul pediatric este mult mai mare decat cea continuta in vaccinul pentru adulti.  Vaccinul este administrat in 3 doze injectabile la diverse varste : 0, 6-8 saptamani, si apoi dupa 6-12 luni.  Stim ca prima doza provoaca aparitia anticorpilor in sange doar la 30% din persoanele vaccinate ; a doua doza in schimb, duce la producerea anticorpilor la aproape toti subiectii.  Cu a treia doza, numita de „intarire” se obtine o imunitate marcanta. Nu este recomandat sa se scurteze timpii intre doua vaccinari.

Observatii : recomandarea de vaccinari frecvente chiar si la adulti nu se mai uzeaza in nici o tara.  In Italia nu mai exista cazuri de difterie si cu toate acestea se continua cu obligarea vaccinarii in masa de la nastere.  In Italia, asa cum se arata intr-un studiu publicat recent, nu mai circula tulpinile toxigene ale difteriei; in fapt, doar in putine cazuri s-a identificat  prezenta tulpinilor difteriei si acelea erau netoxigene, deci nepericuloase ; epidemii de difterie nu mai exista de multi ani. Atunci de ce se continua cu vaccinarile de masa, mai ales la nou nascuti carora le creeaza o conditie foarte delicata pentru dezvoltarea psihico-neuro-imunitara !  Sa nu uitam ca exista multe semnalatii ale aparitiei efectelor secundare nedorite dupa vaccinare : convulsii, encefalopatii, soc anafilactic, etc.

 

                                                                             Traducere de ,

                                                                               Mihaela Fidiuc

Nota td. : Mentionez ca pe site-ul  http://www.vacciniinforma.it/ sunt publicate numai articole scrise de medici specialisti ce au la baza studii stiintifice si alte surse bibligrafice de specialitate.   Aceast articol face parte dintr-o pagina foarte extinsa (cum se poate vedea pe link-ul de la inceput ) si pe care eu am tradus-o pe „sub articole” ca sa spun asa, fara sa mai amintesc toata bibligrafia (pe care am mentionat-o doar la primul „sub-articol” :  Vaccinuri –  istoria, tabele si grafice nemediatizate.