Informatii Cenzurate

Dincolo de adevarul oficial

Departamentul UE pentru sanatate : 2/3 din membri au conflicte de interese

Sursa : http://www.vacciniinforma.it/?p=1425

Daca mai are cineva un dubiu referitor la acest lucru, iata o noua ancheta ce releva enormele conflicte de interese din interiorul comisiilor stiintifice al „Directorate General for Health and Consumer Affairs” (DG Sanco) adica: Depratamentul Comisiei UE care ar trebui sa tuteleze interesele consumatorilor.

Raportul a fost redactat de „Corporate Europe Observatory” (CEO) care nu uita sa sublinieze cum aceste comisii ale DG Sanco ar trebui sa se ocupe tocmai de atestarea riscurilor pentru om si pentru mediul inconjurator ce le comporta substantele chimice prezente in cantitati mari in produsele pe care le consumam zilnic, de la sampoane si pana la biberoane. Opinia acestor comisii sta la baza normelor de reglementare pe care le emite Comisia Europena, care decide ce anume este sigur. in ce proportii si ce anume este interzis.  Ancheta a concluzionat ca „doua treimi dintre oamenii de stiinta au cel putin un conflict de interese , unii chiar mai multe, datorate legaturii pe care o au cu industria” , explica  Colin Todhunter , scriitor si ziarist la” New Indian Express” si la „Morning Star” .   Ancheta a privit in principal procedurile de evaluare a patru substante, inclusiv parabeni ( distrugatori endocrini) si bioxidul de titan (ce lezeaza ADN-ul) sub forma de nanoparticule.

Toate aceste substante sunt deja utilizate pe scara larga pe piata.  Pascoe Sabido de la Corporate Europe Observatory, spune : ” Decizia de a defini ca potential nocive sau nu, substante ca parabenii, poate avea un enorm impact asupra sanatatii noastre, asupra mediului si chiar asupra dezvoltarii noilor nascuti”

Ei da, un enorm impact ! Dar deciziile comisiilor pot avea un enorm impact si asupra veniturilor financiare ale societatilor ce produc si folosesc respectivele substante. Si tocmai acesta este miezul problemei. ” Aceasta inseamna ca independenta cercetatorilor care furnizeaza opinii trebuie sa fie garantata – aduga Sabidio– si nu trebuie sa fie sub nici o forma, suspectata de influente din partea industriilor”.                                                                                                            

Raportul a analizat declaratiile anuale privind conflictul de interese a 57 de membri ale comisiilor ce au cercetat parabenii, bioxidul de titan in nanoparticule, nanoargint si amalgamul(cu mercur) folosit in stomatologie.  Dintre acestia, 67% au rezultat ca aveau legaturi cu gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline, cu gugantul DuPont si cu multinationala Unilever.      CEO a constatat ca marea majoritate a acestor experti aveau cu aceste industrii rapoarte de colaborare ca si consulenti; acest lucru inseamna plati directe, chiar daca unii colaborau cu institutii de cercetare care serveau sus numitele industrii, pentru produse pentru care apoi trebuiau sa fie adoptate normative pe baza parerilor (opiniilor) acelorasi experti.                ” Toate  acestea mineaza in mod serios independenta comisiilor stiintifice, impreuna cu faptul ca fondurile publice sunt reduse- DG SANCO trebuie sa evalueze modalitati de reformare a acestor proceduri”

Ceea ce rezulta cu claritate este ca de la EFSA (Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara)  la DG Sanco, exista conflicte de interese masive; Comisia Europeana este in mod masiv legata cu lobyy-uri si multinationale, inclusiv cele din sectorul biotech . Corporatiile puternice ce se ascund in spatele conceptului „piata libera” nu fac altceva decat sa distruga drepturile consumatorilor, sa slabeasca garantiile pentru sanatate si siguranta, sa introduca adesea pe piata produse nocive sanatatii prin presiuni enorme chiar asupra guvernelor.  Nu se poate sa mai continuam sa fim orbi in fata riscurilor sistematice pe care le suporta populatia, datorita consumului de produse ce sunt autorizate pe baza unor cercetari si evaluari ce nu sunt independente.

 

Bibliografii :


1]  http://corporateeurope.org/sites/default/files/attachments/ceo_-_sanco_sc_conflicts_of_interest.pdf


2]  http://corporateeurope.org/revolvingdoorwatch


3]http://corporateeurope.org/sites/default/files/attachments/unhappy_meal_report_23_10_2013.pdf


4]http://corporateeurope.org/sites/default/files/attachments/financial_lobby_report.pdf


5]  http://corporateeurope.org/international-trade/2014/07/who-lobbies-most-ttip


6] http://www.globalresearch.ca/the-us-eu-trans-atlantic-free-trade-agreement-tafta-devastating-social-and-environmental-consequences/5375692


7]  http://www.gmwatch.org/index.php/news/archive/2014/15519-the-glyphosate-toxicity-studies-you-re-not-allowed-to-see


8]  http://earthopensource.org/index.php/reports/17-roundup-and-birth-defects-is-the-public-being-kept-in-the-dark


9)  http://corporateeurope.org/sites/default/files/record_captive_commission.pdf  


 

                                                       Traducere de,

                                                                       Mihaela Fidiuc