Informatii Cenzurate

Dincolo de adevarul oficial

Despre proteine

PROTEINELE 

    De unde si le iau vegetarienii, veganii si crudistii ?     

   
de Serena Pacquola

Articol preluat de pe site-ul                                                                http://ildragoparlante.com/2014/03/31/proteine-da-dove-le-ottengono-i-vegetariani-vegani-e-crudisti/

 

           De unde isi iau proteinele atleti ca Seba Johnson (atleta vegana, actrita si scriitoare) , Rob Bigwood (atlet vegan), George Hackenschmidt ( wrestler, vegan) ? Sau actori faimosi precum Pamela Anderson, Tommy Lee Portman, Anne Hathaway, Brad Pitt ?   George Hackenschmidt cu o greutate de circa 100 kg, a facut inconjurul lumii pentru a se masura in competitii cu cei mai mari luptatori de wrestler. Cum a reusit acest mare luptator sa-si construiasca si sa-si mentina masa musculara ?

Dupa ce am primit cateva mail-uri si am observat si confuzia ce domneste pe diverse blog-uri,  am decis sa public un articol pe aceasta tema. Anticipez acest articol pe care l-am scris pentru viitoarea mea carte, pe care probabil am sa o intitulez “ In forma pana la 100 de ani “ .  Evident ca nu exista copyright nefiind inca publicata, dar consider ca utilizarea acestor informatii sunt strict personale (imi apartin).

Subiectul “Proteine” . Cat de bogat in confuzie si concepte stranii . Sunt unii care spun ca trebuie sa consumam toate proteinele la o singura masa, alti specialisti sunt preocupati mai ales pentru acei aminoacizi esentiali pe care corpul nu ii poate sintetiza si pe care deci trebuie sa ii luam din alimente, sunt apoi sustinatorii dietei Low Carb (reducerea carbohidratilor), a dietei Atkins, in opinia careia ar trebui sa mancam numai alimente proteice.

As dori sa incep facand apel la bunul nostru simt.

Daca ne referim la regnul animal : sa observam de exemplu elefantul, taurul, vaca, rinocerul, calul, gorila, probabil animalele cele mai puternice din lume. Ce anume mananca ?  Produse ce apartin regnului vegetal . Aceasta nu inseamna ca trebuie sa mancam iarba sau germeni de bambù pentru a avea muschi ca ai taurului sau ai gorilei; evident ca organismul  acestora a evoluat si s-a dezvoltat in modul de a obtine cel mai mare avantaj dintr-un anumit tip de produse. Noi suntem, in opinia antropologilor, animale vegetariene, mai precis consumatori de fructe.  ADN-ul nostru este in proprtie de 98% asemanator cu al maimutelor.  Si ce mananca ele ?  In principal fructe, cateva verdeturi (daca le gasesc) si cateodata  (si numai anumite tipuri de maimute) ceva insecte, paianjeni sau viermi in functie de ce gasesc.  Si acest lucru vi-l pot confirma dat fiind ca am trait in Bolivia in strans contact cu diverse tipuri de maimute. Maimute slabe in aparenta (aproape anorexice am spune noi) dar ce forta aveau!  Si mai ales ce agilitate ! Ne-ar face sa rosim ! Asa incat imi pare natural sa inteleg ca o musculatura (si o sanatate) perfecta nu poate decat sa derive din alimentele la care suntem biologic adaptati.  Aceasta regula e valabila pentru cal, vaca, rinocer, etc.  De aceea dam pasarilor- seminte, vacilor- iarba, gorilelor- germeni de bambù si fructe, maimutelor- vegetale si ceva insecte, iar pentru noi?   Eh, in teorie ar trebui : fructe, verdeturi, fructe uscate, germeni si seminte comestibile ar trebui sa ajunga pentru a avea un fizic perfect.

Evident ca exista un interes atat de mare in a ne face sa credem ca trebuie sa mancam carne de vaca, de vitel, de porc, de capra, de iepure, de cal, de pui, si ca trebuie sa bem  sute de litri de lapte de vaca, sa mancam sute de tipuri de branzeturi diverse, si sa mancam milioane de oua pe an.                                                                               

         Si  stiti care este unul din argumentele majore pentru a sustine aceste industrii si interesele lor ?   Avem nevoie de proteine !  Unul din motivele majore pentru care mancam carne, oua, lapte este tocmai pentru continutul lor in proteine- care sunt asemantoare a celor umane, ne spun ei.  Eh, acesta este un optim argument in favoarea canibalismului !  Daca acest lucru ar fi adevarat, atunci toate animalele de pe terra ar face bine sa-si manance semenii, ca oricum proteinele le sunt identice.  Exista atat de multe dovezi privind avantajele alimentatiei vegetariene incat igienistii (n.td: adeptii alim. vegane) nu reusesc sa inteleaga cum de atat de multe persoane inteligente pot ignora evidenta zdrobitoare impotriva consumului de carne. Dar aici nu se doreste a se discuta daca “este just sa mancam carne sau nu” , pe aceasta tema voi discuta in alt articol.

Tema proteinelor apasa multe persoane, in special vegetarieni si vegani, pentru ca sunt terorizate de propaganda, de amici, de rude. E adevarat sau nu ca atunci cand se vorbeste de bucataria vegetariana sau vegana exista intotdeauna un ignorant care sa intrebe : “ Atunci de unde iti iei tu proteinele?” . Sunt sigura ca v-au intrebat si pe voi, dragii mei cititori vegetarieni, vegani-crudisti .  Nu vreau sa deschid acum un proces impotriva industriei carnii si a lactatelor. Exista o sumedenie de carti splendide pe tema vegetarismului si despre: de ce carnea nu este alimentul nutritiv pentru fiinta umana, dar exista inca lucruri care trebuie specificate.                                             

  Toate alimentele nutritive de care omul are nevoie se gasesc si in regnul vegetal, inclusiv proteinele. Oamenii, ca si toate celelalte animale, trebuie sa-si sintetizeze propriile proteine din aminoacizii ce se gasesc in alimente.  Proteinele din carne, peste, oua si lapte trebuie intai sa fie descompuse in aminoacizi si apoi recompuse in proteina umana, dar cu o mare cheltuiala de energie, dat fiind ca organismul uman nu e prevazut de un sistem de digerare a proteinelor de origine animale.    Deci, in esenta, nu avem nevoie de proteine ci de aminoacizi. Si orice aminoacid necesar formarii proteinelor umane se gaseste ( ca sa vezi ! ) si in fructe si legume !  Sunt doar 9 aminoacizi esentiali pe care trebuie sa-i luam din alimente, deoarece corpul nostru nu este in masura sa-i sintetizeze singur.  Sa demolam deci mitul depasit ca trebuie sa ne luam “ proteinele complete” sau toti aminoacizii esentiali cel putin , la fiecare masa. Mancarea ce o ingeram este procesata de organism si aminoacizii, vitaminele, mineralele si alte elemente sunt conservate de corp pentru a le folosi mai apoi. Cand manacam, aprovizionam aceasta rezerva, de unde celulele isi iau elementele nutritive, in functie de necesitati. Nu avem nevoie sa obtinem toti aminoacizii la fiecare masa, si in fiecare zi. Nu-i credeti cand va spun ca trebuie sa mancati mazarea cu orez pentru ca aminoacizii cerealelor si legumelor se completeaza. Orezul si mazarea necesita de sucuri gastrice diverse pentru a fi digerate, deci nu trebuie combinate. Corpul se poate reface si cu unul sau mai multi aminoacizi aflati in rezerva, cu conditia ca regimul alimentar sa fie variat.      

      

  E simplu pentru un vegetarian sa pastreze o dieta echilibrata si sanatoasa. Nu are probleme cu colesterolul sau cu grasimile saturate. Vegetarianul obtine o cantitate adecvata de fibre si carbohidrati fara sa-si faca tot felul de calcule. Nu uitati ca proteinele animale sunt aproape totdeauna ingerate dupa ce au fost fierte(prajite) si ca atare se coaguleaza, formand enzime rezistente in procesul de separare a  amino-acizilor, determinand ingreunarea digestiei iar aminoacizii partial neutilizati devin toxine pentru organism. Pe de alta parte, in urma ingerarii ( si a indigestiei) de proteine complexe supuse tartamentului temic, in stomac se formeaza un ambient favorabil proliferarii bacteriilor,  intr-un loc de putrefactie.   

   

     Proteinele vegetale crude sunt superioare. Toate fructele uscate contin proteine complete. Si semintele de susan si floarea soarelui intra in aceasta categorie. Arahidele (care totusi nu fac parte din aceasta categorie, ci din cea a legumelor) fasolele, si o lista de legume contin toti aminoacizii esentiali – morcovii, varza de Bruxelles, conopida, castravetii, mazarea, cartofii, vinetele, rosiile, zucchinele,etc. Alte legume si verdeturi contin mai putini aminoacizi esentiali si nu sunt proteine complexe. Soia (bio sau incoltita) contine toti aminoacizii esentiali, chiar intr-o cantitate majora fata de carne sau oua ( raportat la aceeasi greutate)  Germenii in general “revarsa” de proteine de calitate superioara. Morcovul contine 22 din cei 23 de aminoacizi identificati pana in prezent. Nu toate cerealele contin toti aminoacizii esentiali, dar cand cerealele sunt acompaniate de o cantitate abundenta de verdeturi crude, in special salate, orice aminoacid ce lipseste e compensat de salata . Chiar si fructele, cu toate ca, contin mici cantitati de proteine, reprezinta o optima resursa de aminoacizi, suplimentara .  Fructele uscate sunt in mai mica masura contaminata, contine tot ceea ce s-ar putea obtine din alimentele de origine animala, dar de mai buna calitate, mai igienica, mai usor de utilizat si fara riscul pe care ni-l asumam cand consumam carne sau alte produse ce provin de la animale bolnave si pline de substante chimice. Fructa uscata poate cumpara (si consuma) in starea cruda si neprocesata. Cel mai bun mod de a o consuma este impreuna cu verdeturi crude, cum ar fi salata. Germenii si legumele sunt alte surse de proteine de o excelenta valoare biologica.   

Ce este valoarea biologica ?- se considera ca un aliment este de o inalta valoare biologica cand substantele nutritive ce le contine sunt usor de folosit (asimilat) de corp. Alimentele crude, neprocesate, sunt de o inalta valoare biologica.  In sistemul nutritional conventional valoarea biologica este o metoda de a clasifica proteinele dupa gradul de absorbtie al azotului de catre corp pentru a se mentine si a creste. Proteina din ou, fiind cea mai “completa” , este luata ca punct de referinta si i s-a dat valoarea 100.  Produsele animale (carnea, peste, branzeturi si lapte) sunt considerate ca avand o inalta valoare biologica  in comparatie cu alimentele vegetale.

 Insa aceasta clasificare conventionala nu ia in considerare distrugerea si alterarea valorii nutritionale al alimentelor in urma procesarii si fierberii alimentelor. De aceea igienistii nu sunt de acord cu aceasta evaluare si, referitor la proteine, se preocupa de faptul ca pe timpul fierberii proteinele se coaguleza, devenind astfel rezistente pentru enzime. Rezultatul este ca organismul are dificultati in a utiliza aminoacizii pentru sintetizarea proteinelor proprii. 

Asigurarea de proteine intr-o dieta completa este indispensabila pentru o sanatate optima insa nu suntem obligati sa ucidem alte animale pentru a le obtine ! Si nici nu ar trebui sa fim dependenti de a calcula la fiecare masa proteinele ce le-am ingerat. Substantele nutritive din alimentele crude sunt cu cateva sute de procente mai bune decat cele din alimentele fierte sau procesate. Alimentele  crude sunt superioare celor fierte si reduc si necesarul de proteine si din alt motiv : o dieta conventionala cere de la 6  la 8 grame de proteine pe zi pentru sintetizarea sucurilor gastrice, in timp ce alimentele crude elibereaza toate enzimele intacte, economisind astfel enzimele digestive.  

Cate grame de proteine ne sunt necesare zilnic ? Cantitatea sugerata de RDA este de 70g pentru o persoana de 75kg. Insa aceasta valoare este cel putin dublata fata de cantitatea reala. In realitate este de 3 ori mai mare decat necesarul real de proteine, asa cum a fost dovedit de diverse cercetari ( dr. Chittenden de la Yale, dr. Hinhede din Danemarca, etc)  Sunt suficiente 25 g de proteine zilnic, adica doar 1% din dieta zilnica.  Dr. Kofrayi de la Institutul Max Planck din Rusia a demonstrat ca echilibrul azotului si mentinerea functiilor organismului necesita o cantitate de 25 g de proteina zilnic; Omen si Hiplsey constatara ca o populatie  se dezvolta in perfecta sanatate,  cu un fizic magnific si desfasurand activitatile zilnice obisnuite cu doar 15-20 g de proteine zilnic.

Si daca aceste date nu va sunt suficiente, sa ne intoarcem la bunul nostru simt. Toata lumea este de acord ca laptele matern este alimentul perfect pentru copil. Copilul se hraneste timp indelungat  cu laptele matern inainte de a incepe sa manance alte alimente ( sau cel putin asa ar trebui )  Laptele matern, ideal pentru un copil in crestere rapida (deci cu o mare necesitate de proteine) contine 1,1% proteine. Cu siguranta ca nimanui  nu-i va trece prin cap sa discute despre faptul ca un adult ar avea nevoie de mai multe proteine decat un copil in crestere, corelat la greutatea sa, si ca procent in alimentatie.  Tinand cont de aceasta evidenta, chiar daca am manca doar un singur fel de fructa (cu exceptia marului) se ajunge la sintetizarea a 25 – 40 g de proteine, cantitatea zilnica necesara, ingerand 2250 Kcal din respectiva fructa. Tinand cont ca aproape toate fructele contin toti aminoacizii esentiali, se poate usor deduce ca pana si o dieta bazata numai pe fructe poate sa satisfaca pe deplin necesitatea  de proteine a unei persoane.         

        Deci, dragii mei cititori, interesati de cultura igienista, crudista, vegana si/sau vegetariana : puteti fi linistiti caci posibilitatea de a obtine o cantitate adecvata de proteine din regnul vegetal este asigurata, calitatea acestora depaseste de departe calitatea celor ce provin din regnul animal. E evident ca daca va hraniti cu pizza, paste, biscuiti, (prod. de patiserie in general), nu faceti altceva decat sa construiti bazele pentru toate bolile comune: acute, cronice si degenerative si apoi veti culege ” fructele” asemenea tuturor acele persoane care cu ostinatie cred ca sunt “omnivore”.    

       Optiunea pentru o dieta vegetariana, vegana, crudista si /sau igienista este o alegere dictata nu numai de motive etice si morale dar ea este si cheia pentru obtinerea unei sanatati superbe si unei conditii fizice de invidiat.

  “Suntem ceea ce mancam”  – nimic mai adevarat.